Thermo Solar
2022-08-05 vndesign_admin

4 érdekesség, amit nem tudott a légkondicionálókról

Napjainkban már természetesnek vesszük, hogy a légkondicionálóknak köszönhetően még a legforróbb nyári napokon is biztosított a kényelmünk. De mire használatosak még a klímák, és mekkora volt az első prototípus? Mutatjuk a válaszokat!

1. Nélkülözhetetlenek a modern gyógyszeriparban

Legyen szó a legújabb fejlesztésű vakcinák tárolásáról vagy a gyógyszerek előállításához szükséges gyártási körülmények biztosításáról, az ipari légkondicionálók szerepe megkerülhetetlen. Ha nem tudnánk az ideális hőmérsékletet megteremteni és fenntartani a laboratóriumi körülmények között, a ma ismert, fejlett gyógyszeripar nem is létezne.

2. Elsősorban nem kényelmi funkciókra tervezték

Az első légkondicionáló berendezéseket még közel sem a kellemes irodai hőmérséklet elérése miatt tervezték. A 20. század elején leginkább az ipari vállalkozások alkalmaztak klímákat. A korszerű klíma technológiát Willis Carrier alkotta meg, akinek már elege lett abból, hogy nyáron a gyárjában a magas hőmérséklet miatt mindig kiszáradtak az értékes tintakészletek.

Ma pedig már lakossági klímák széles tárháza áll rendelkezésre

A lakossági klímák robbanásszerű elterjedésével már milliónyi készülék közül választhatunk. Így garantáltan megtaláljuk az otthonunk vagy irodánk méretéhez tökéletesen illő berendezést, amely kedvező költségek mellett biztosítja a kívánt hőmérsékletet.

3. A 20. században a mozik vették a legtöbbet belőlük

Az 1920-as években gombamódra szaporodó moziknak hamar megoldást kellett találniuk arra, hogy a nézők a meleg miatt ne szivárogjanak ki folyamatosan a nyári szezon vetítései során. Éppen ezért a mozitulajdonosok pénzt fektettek a légkondícionáló rendszerek tervezésébe, és az átütő siker nem maradt el – olyannyira nem, hogy sokan már nem is filmet nézni jártak a moziterembe, hanem csak hűsölni egy kicsit a hatalmas kánikulák közepette.

4. Az első otthoni klíma HATALMAS volt

1914-ben egy Minneapolisi kastélyban beépítették a világ legelső lakossági légkondicionálóját. Ez a berendezés 6 méter hosszú és közel 2 méter széles volt, ami a mai típusokhoz hasonlítva igencsak óriási kivitelnek számított. Két évtized sem kellett, és Amerikában már az átlagos lakásokban is egyre többen szereltettek be klímát.

Habár a légkondi szó hallatán legtöbben a panelházak ablakába és az irodákba telepített klímaberendezésekre gondolunk, de ezen készülékek nagyobb testvérei az ipari folyamatokban is jelentősen kiveszik a részüket. 120 év alatt hatalmas utat jártak be, és ma már télen-nyáron gondoskodnak a kellemes, ideális hőmérsékletről.